Proč nám káva chutná, přestože by neměla

Mluvíme-li přirozeným jazykem o chuti něčeho, většinou máme na mysli komplexní chuťový, čichový a somatosenzorický vjem. Nicméně hořká chuť je svérázná a z vývojového hlediska má varovat jedince před požitím nezdravé či ohrožující potraviny. Chuťové vjemy jsou řízeny všeho všudy asi 25 geny a na jejich funkční aktivitě závisí, jak odlišně vnímáme hořkost grapfruitů, kofeinu, chinolonu nebo některých synteticky připravených sloučenin (propylthiouracil – PROPú. Odlišná citlivost pro hořkou chuť je spojována s odlišným příjmem kofeinu, alekoholu, čaje, zeleniny a některých dalších potravin.

Logické by se zdálo, že lidé s největší senzitivitou k hořké chuti kávy, budou jejími nejslabšími konzumenty, ale pravý opak je pravdou. Jsou to ti nejsilnější kafaři (s minimem zájmu o čaj). Psychofyziologické vysvětlení nám říká, že to je pravděpodobně proto, že právě díky jemné chuti se rychle naučili vnímat pozitivní vlastnosti kávy, její povzbudivé a osvěžující účinky.

Zdroj: Ong J-S, et al.: Understanding the role of bitter taste perception in coffee, tea and alcohol consumption through Mendelian randomization.Scientific Reports, 2018; 8 (1)